czas wolny, hobby i zainteresowania, studenckie życie

Zdrowa i smaczna przekąska – sposób na popcorn

Niemal każdy uwielbia przekąski, zwłaszcza zaś studenci, którzy nie wkroczyli jeszcze w tryb codziennej pracy o regularnych godzinach, z obowiązkowym lunchem czy domowym obiadkiem każdego dnia. Nie wszystkie popularne przekąski uważane są za zdrowe, aczkolwiek popcorn ma wiele zalet. Może się to wydawać wręcz dziwne, bo w Polsce nadal większą popularnością cieszą się np. chrupki czy chipsy. Prażona kukurydza nadal w dużej mierze bardziej kojarzy się jako przysmak dla Amerykanów, którzy nie słyną z powszechnego zamiłowania do zdrowej diety. No i jako posiłek, który z jakiegoś powodu stał się symbolem dobrej zabawy w kinie. Warto jednak pamiętać, że popcorn przyrządzany był od tysięcy lat na terenach, gdzie rosła kukurydza (m.in. przez Azteków czy Inków) i w porównaniu do wielu współczesnych przekąsek, ma wiele pozytywnych aspektów pod względem spożywczym. Nie jest tuczący, bo posiada mało kalorii, a ponadto jest „napompowany” powietrzem, przez co szybko zapełnia żołądek i syci. Jako że popcorn jest oczywiście pełnoziarnisty, w dużej mierze składa się z błonnika. Prawdopodobnie nie powinien to być jedyny posiłek dnia, choć z racji niskiej ceny, dla niektórych studentów bywa i używany w tej roli. Jednak na pewno nie ma powodów, by stanowczo unikać popcornu jako przekąski.

Sposób na popcorn. Źródło: Pixabay.com.
Sposób na popcorn. Źródło: Pixabay.com.

Przede wszystkim jednak z tych wszystkich powodów wynika podstawowa specyfika popcornu: jest wartość i smak będą w dużej mierze zależeć od dodatków. Dotyczy to także takich, których ilość lepiej jest kontrolować, jak tłuszcz typu masło czy olej. Ze względu na jego uniwersalność, istnieje wiele ciekawych metod, by znaleźć nowy i oryginalny sposób na popcorn. Wymienić można kilka spośród najbardziej interesujących. Miłośnicy łączenia słonego i słodkiego smaku mogą dodać wmieszać popcorn z dodającymi energii słodkościami: płynną czy stopioną czekoladą i masłem orzechowym, by otrzymać prawdziwy przysmak. Szybszy sposób na taki popcorn to wmieszanie np. M&M’s-ów. Na imprezie może zrobić dobre wrażenie wariant bardziej pikantny: Amerykanie dodają w tym celu wszechobecny tam sos Sriracha, ale może też się sprawdzić np. dodatek pieprzu, ostrej papryki i kuminu. Miłośnicy ziołowego smaku mogą zaś uzyskać zupełnie innego charakteru dodanie, jeśli przyrządzając popcorn dodadzą na przykład czosnek, bazylię i starty ser taki jak parmezan.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *