praca, rynek pracy, szkolenia pracowników

Praca jako kucharz. Czy warto robić kurs gotowania?

Jednym z podstawowych dylematów, jakie towarzyszą ludziom podczas budowania kariery, jest prosta zasada – świat się zmienia, a tymczasem życie ma się tylko jedno i czas idzie tylko do przodu. Podczas gdy w latach 90. wyższe wykształcenie (rozumiane głównie jako wskaźnik pewnej podstawowej sprawności) czy znajomość języka angielskiego wystarczały osobom wchodzącym na rynek pracy, by dostać posadę w rozwijającej się firmie w dużym mieście, dziś wymagania są zazwyczaj znacznie bardziej specyficzne, bo tamte miejsce pracy już zostały zajęte przez pokolenie obecnych 30- czy 40-latków. Popularna wśród pracodawców jest dziś informatyka, ale obecny student kierunku związanego z programowaniem może się zastanawiać, czy za kilkadziesiąt lat nie okaże się, że jego umiejętności posiada już obecnie więcej osób, niż jest do pracy potrzebne – a wtedy oczywiście część z nich będzie musiała szukać innej pracy. Dlatego też może się wydawać, że posada kucharza jest jedną z najbardziej bezpiecznych – w końcu co jak co, ale trudno sobie wyobrazić, by ludzie mieli w najbliższym czasie przestać jeść. Restauracje różnego rodzaju cieszyły się popularnością w miastach (i zamkach) tysiąc lat temu, i tak samo popularne są dziś, a rosnąca ilość klasy średniej – mającej pieniądze, ale nie wolny czas – może tylko zwiększyć przychody w branży gastronomicznej. Czy to oznacza, że kurs gotowania (kliknij) jest niezawodną inwestycją w karierę?

Kurs gotowania. Źródło: Pixabay.com.
Kurs gotowania. Źródło: Pixabay.com.

Na pewno na tym rynku, jak każdym innym, istnieje konkurencja, dlatego warto pamiętać, że istnieje szereg możliwości poprawienia swojej pozycji. W końcu działają gastronomiczne kierunki wykształcenia, zarówno w postaci techników gastronomicznych, jak i kierunków na studiach. Oczywiście gotowanie to coś, co często robi się samemu w domu, dlatego też w razie odpowiedniej praktyki kurs gotowania może mieć drugorzędne znaczenie. W takim przypadku kluczowym elementem kariery będzie możliwość zdobycia doświadczenia – jeśli nie posiadamy referencji ani nie pracowaliśmy w tym charakterze do tej pory, może to wymagać zgodzenia się na trudne warunki, by tylko dostać możliwość udowodnienia, że potrafimy gotować. Priorytetem powinno być nie tylko przygotowywanie posiłków niezawodnie, ale też z pomysłem, a ponadto by tworzyć dania nie tylko smaczne, ale też estetycznie wyglądające, bo dobrze płacące restauracje uważają to za warunek konieczny. Obecnie zapotrzebowanie na dobrych kucharzy jest niemałe, tak więc do pracy tego typu warto podchodzić ze świadomością, że powinna się opłacić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *